Lifestyle

Esittelyssä atriumpiha ja terassi

Kaupallinen yhteistyö // Viherlassila

Vuosien keskustaelämän jälkeen meillä on ensimmäistä kertaa oma piha ja terassi, joka toimii näin kesällä toisena olohuoneena. Viime kesänä hankimme terassille kalusteet ja grillin, joten tänä kesänä oli istutusten ja kukkien vuoro. Olen saanut tehdä todella mieluista yhteistyötä Viherlassilan kanssa, joka on paikallinen perheyritys.

Kotimme pohjoismaiseen arkkitehtuurin kuuluu 70-luvun henkinen atrium-tyylinen sisäänkäynti ja takapiha, josta on näkymä merelle. Piha onkin ehdottomasti yksi kotimme parhaista puolista, joten haluamme panostaa sen viihtyisyyteen ja pohtia istutus- ja kesäkukkavalinnat tarkkaan. Kävimme ennen lomaa tutustumassa Viherlassilan inspiroivaan puutarhamyymälään ja valitsimme suurelle paahteiselle terassillemme sinne sopivia kesäkukkia ja kasveja. 

Rakastan etelän loungetyyliä ja mielessä oli kukkien lisäksi heinät ja kaktukset.

Terassin osalta toiveena oli runsasta auringonvaloa ja kuumuutta kestävät kukat ja kasvit, jotka sopivat rentoon tyyliimme. Rakastan etelän loungetyyliä ja mielessä oli kukkien lisäksi heinät ja kaktukset. Valitsimme terassille ajattomiin terrakottaruukkuihin laventelia, neilikkaa, sininataa sekä valtavan kokoisen näyttävän tähkäliljan, ja kun näin tämän jättiläisen Viherlassilalla niin olin aivan myyty! Tähkälilja on tarkoitus ottaa talveksi sisälle talvehtimaan ja keväällä vanhat versot leikataan pois ja juurakosta alkaa versoa uutta kasvua. Kesäkukista valitsimme vielä etupihan sisäänkäyntiin hortensian kierrätysmateriaalista valmistettuun tyylikkääseen ja ekologiseen Ecopots ruukkuun, joka voidaan elinkaarensa lopuksi kierrättää vielä uudelleen. 

Atriumpiha

Etupihan puolella meillä on atrium, joka on yksi kotimme arkkitehtuurin kauneimmista yksityiskohdista. Atriumin valaistu istutusalue koostuu havu- ja heinäkasveista sekä luonnonkivistä. Meillä on ympäri talon istutuksissa japanilaistyyppisiä puita, kuten takapihan kirsikkapuu ja etupihan japaninpihlaja. Alusta asti olemme haaveilleet täydentävämme myös atriumin istutuksen samaan tyyliin sopivalla, keväisin runsaasti kukkivalla Magnolialla, ja nyt vihdoin tämä haave toteutui. Atriumiin on näkymä keittiön ikkunasta, joten kasvaessaan Magnolia tulee näkymään kauniisti myös kodin sisälle. Meidän magnolialajike on liljamagnolia Susan, johon kasvaa suuret, purppuranpunaiset kukat. Kukinnon aikana Magnolia oli ruukussa, mutta kukkien tiputtua istutin sen atriumpihalle tuijan tilalle. Urakka oli helppo, mutta hikinen. Tuijan nostamisen jälkeen piti vielä kaivaa kasvupaikkaa syvemmäksi noin 50-60 cm syvyyteen ja laajentaa kasvupaikkaa noin 1×1 m kokoiseksi. Magnolia kasvaa monen metrin korkeuteen ja odotammekin jo, että sitä voi ihastella olkkarista asti. 

Tämä kesä on ollut kuuma ja kuiva, joten kasteluhommia on riittänyt. Meillä on onneksi vielä alkuintoa jäljellä ja hoidamme pihaa mielellämme. Kauniit kesäpäivät ovat taanneet myös pihan runsaan käytön ja terassi onkin näin kesällä lempipaikkani kotona. Olemme säätäneet porealtaan veden lämpötilaa viileämmäksi ja loikoilleet vuorotellen rennosti säkkituoleilla tai viileässä altaassa.

Haaveissa on istutusten osalta vielä pieniä muutoksia terassin päätyyn porealtaan viereen, jossa on nykyisellään kirsikkapuun lisäksi pensaita ja tuijia. Katsotaan, jos niiden aika olisi vielä tänä syksynä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.